Bloggnorge.com // Oljefrue
Start blogg

Britiske overraskelser

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 5. mars , 2015 kl. 18:55

Etter å ha levd her i godt over et halvår har det dukket opp såpass mange overraskelser i et land man trodde man kjente til, at det kan føres i en topp-10-liste.

  1. Været. I Skottland kan man (i alle fall på denne siden av landet) faktisk regne med at det ikke regner. Aberdeen skal være en av de aller tørreste britiske byene, og sjeldne regnskurer blåser bort på et øyeblikk. Dette kan vi venne oss til!
  2. Tilrettelegging. Det passes på at alle tenkelige og utenkelige grupper får bli med. På kinoen kan en gå på en «autism friendly» filmvisning. På nyhetene advares det stadig om at “this report contains flash photography” for de med lys-sensitiv epilepsi. Alle klesmerker med respekt for seg selv har en egen petit-linje for damer under 5ft 3 (ca. 1 meter 60). I lyskryssene er det detaljerte forklaringer på hvordan lyskrysset skal benyttes for de lyskryss-utfordrete. I kassen på dagligvarebutikken er det teleslynge for brukere av høreapparat. Dessverre er det foreløpig ingen live-teksting av skotsk for utlendinger (og andre skotsk-utfordrete).
  3. Aggressivitet i trafikken. Vanligvis så passiv-agressive briter spinner, tuter og ruser motoren ute i trafikken. Lover og regler om å stanse for fotgjengere «are not observed», og det er livsfarlig å ferdes som myk trafikant i rushtrafikken.
  4. Jogging. Skottene har den laveste forventede levealderen i Storbritannia, og det er ingen overraskelse. De er på europatoppen i overvekt, og det er heller ikke noe hakeslepp. Det som er overraskende er at det jogges – over alt og hele tiden. Alt av størrelser, silly walks og fysisk form later til å være greit å vise frem. Her er det vanskelig å finne en unnskyldning for å la være!
  5. Irn-Bru. Skottland er det eneste landet i den vestlige verden hvor en lokal leskedrikk er mer populær enn Coca Cola. Den uttales iron brew, er i følge reklamen brygget på en 100 år gammel skotsk oppskrift og smaker som en blanding av dvask julebrus og gode gamle Urge. Ifølge Wikipedia kjøper en av to husholdninger i Skottland Irn-Bru hver dag.

irn-bru-bitches-small-28446

  1. Britiske tenner: At britiske tenner er dårlige greier visste vi. Hvor dårlig det faktisk står til er en overraskelse. En av tre tiåringer og 12 % av treåringer lider av tannråte. (Dette har med stor sannsynlighet en sammenheng med punkt 5). Nylige tall viser at tannhygiene ikke har endret seg til det bedre i det siste, til tross for at tannhelsetjenester er helt gratis i Storbritannia, og i overkant av 10% av den voksne befolkningen pusser ikke tenner regelmessig.

Tenner

  1. Hundegalskap. Briter elsker hundene sine, og i Skottland har man gjerne både to og tre sværinger i den lille leiligheten sin. Butikker og restauranter skilter med «Dogs welcome» (ofte under et skilt med «No children»), og egne hundeparker finnes rundt hvert hjørne. Det finnes ingen offisiell regel om båndtvang, men hundeposer er obligatorisk. Hver morgen møter jeg på en liten hær av hundeeiere, på vei til hundeparken for litt ballkast før jobb, og de hysterisk lykkelige hundene deres.
  2. Båndtvang. Mens hunder går fritt uten båndtvang, blir unger helt opp i 8-årsalderen observert i bånd. Det lages skolesekker som gir mor (jeg har aldri sett en far) muligheten til å følge ungen til skolen og ha full kontroll. Ekstra vakkert er det når mor rykker i båndet for å få poden til å gå fortere.
  3. Frister. Når en bedrift sier at noe skal bli levert eller være klart en spesiell dato, så betyr det ofte at det er klart lenge før satte dato. Dette er vi ikke vant til. På norsk betyr det samme at en ikke i det hele tatt bør tenke på produktet før tidligst noen uker over satt dato.
  4. Drikking. Vi visste at briter drikker en del, men de er hardere på flasken enn vi hadde forestilt oss. Helsemyndighetenes råd for alkoholenheter per dag klarer vi ikke å følge uansett hvor mye vi prøver. (Eller var det ikke en utfordring?) NHS anbefaler at en etter en «heavy drinking session» er avholdende i 48 timer før en kan gå tilbake til den hverdagslige 4 alkoholenheter om dagen (3 for kvinner). Gravide bør bare drikke opptil 2 enheter 1-2 ganger i uken.

 

Runners-up som ikke kom med på topp-10:

«Half eight» er ikke halv åtte men halv ni. (Ingen stor overraskelse, men bra at man sjekket før første dag på jobb.)

Skottene har et eget NHS som er både velfungerende og populært.

The pecking order på en britisk arbeidsplass er enda litt mer hierarkisk enn man hadde trodd.

Britiske menn vasker, ifølge sikre kilder, ikke hender etter besøk på offentlig toalett.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.