Bloggnorge.com // Oljefrue
Start blogg

Dear Aberdeen

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet lørdag 12. november , 2016 kl. 10:58

Nå har jeg bodd her, av og på, såpass lenge at jeg føler det er på tide å fortelle deg hva jeg synes.

aberdeen1

Du er litt grå. Når trærne er uten blader, og himmelen er uten sol, er du faktisk veldig grå. Byens store arkitekt, Archibald Simpson, er ansvarlig for å ha bygget hele sentrum i granitt på begynnelsen av 1800-tallet. Resten av byen fulgte raskt etter, og i dag er de fleste bygninger i granitt eller grå betong. Simpsons mesterstykke, en bank midt i Aberdeens hovedgate, har siden den gang blitt omgjort til en pub ved navn The Archibald Simpson.

The Archibald Simpson

The Archibald Simpson

Du tåler en trøkk. Da finanskrisen traff Storbritannia i 2008, så oljebyen Aberdeen nesten uberørt ut. Boligprisene steg til de nest høyeste i landet (bare slått av London) og nye luksusbutikker poppet stadig opp i sentrum. Denne gangen ser det imidlertid ut til at krisen har slått ordentlig til i byen. Med en så stor del av økonomien basert på olje og rike tilflyttere måtte det heftige fallet i oljeprisen påvirke Aberdeen. I vel et år nå har annethvert hus (har det sett ut som) vært til salgs, og ukentlig har butikker gått konkurs i sentrum. Likevel har byen og de fastboende en holdning om at dette har de sett før og dette ordner seg.

Du er en delt by. Det er store forskjeller på fattig og rik i Storbritannia, men i Aberdeen blir denne forskjellen ekstra tydelig av at de bemidlede i grove trekk er en internasjonal gruppe med jobber i oljen mens de mindre bemidlede er de fastboende. De to gruppene bor på ulike steder, handler i ulike butikker, ser ulike ut og sender ungene sine på ulike skoler. Akkurat nå har den første gruppen minket betraktelig siden i fjor, men de kommer nok tilbake igjen snart.

aberdeen2

Du hater Donald Trump. Allerede i 2015 trakk ett av universitetene i Aberdeen tilbake en æresgrad de hadde gitt The Donald fem år tidligere, og kranglingen rundt byggingen av en golfbane her har foregått i årevis. Før valget i USA var den store Trump-saken en eldre dame som hadde tisset på en av sanddynene på golfbanen og ble saksøkt for hærverk av Trump International. Ting tyder likevel på at aberdonierne er bittelitt stolte av Trumpen også.

donald

Lokalavisen Buchan Observer dagen etter valget.

Du lever i fornektelse. Aberdeen ligger helt nord-øst i landet, på den forblåste britiske nesen, og later til å ha et klima for seg selv. Da en hetebølge endelig slo seg ned over hele øyen i sommer – inkludert Skottland! – var Aberdeen det forfriskende unntaket fra heten med sine 15 overskyete grader. Når det skotske høylandet i tillegg ligger rett borti her må en også anta at det kan komme snø en sjelden gang. Det ser det ikke ut til at noen har gjort når det legger seg en halv centimeter en gang i blant. Fullt kaos, stengte skoler og stillestående kollektivtransport er resultatet. Husene er isolert på samme måte som engelske (noe som betyr at vi har gjennomtrekk selv om alt er lukket), og jeg har nå lett forgjeves etter votter til beibi siden bladene slapp taket. Interessant nok er befolkningen bevæpnet med ganske avansert utstyr til bilene sine: Når det kryper mot null kommer avisingssprayen frem før iskrystallene har landet. Aberdeen er forresten frekk nok til å ha en nydelig kritthvit sandstrand som går langs hele den frostbitte forblåste kysten.

aberdeen_beach_2006

Nå er beibien tilstrekkelig språkforvirret, alle naboene våre har flyttet sin vei og vi er lei vegg-til-vegg-tepper. Det er bare noen dager til vi forlater deg enda en gang, og denne gangen er det meningen at vi skal dra for godt. Jeg har likevel på følelsen at vi sees igjen!

The Northern Lights over Aberdeen. Foto: tidligere kollega Sally McPherson

The Northern Lights over Aberdeen. Foto: tidligere kollega Sally McPherson

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.