Bloggnorge.com // Oljefrue
Start blogg

Britiske mysterier

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet søndag 22. februar , 2015 kl. 19:05

Stonehenge

De siste årene har britene forelsket seg i skandinaviske krimserier. Først laget de sine egne versjoner av serier som Wallander og Broen (den sistnevnte i et fransk-britisk drama kalt The Tunnel), men i det aller siste har tekstede originalversjoner av skandinavisk krim fått primetime-plass på selveste BBC4. Nordmenn har lange tradisjoner for å sette pris på britisk krim på TV. Det kan tenkes at det er noe asosialt kaldt og grått i mysteriene som både nordmenn og briter forstår og setter pris på. Det finnes likevel fortsatt noen mysterier som nordmenn sliter med å forstå (og sette pris på). Her er en liste over britiske mysterier det tar lengre enn 60 minutter (uten reklamepauser) å løse.

Britiske beibier

Hvor er de? Pushchair, som britene kaller sportsvogner, er et vanlig syn, og på bussene finnes detaljerte regler for hvordan og hvor disse kan plasseres. En barnevogn for spedbarn, buggy, har jeg imidlertid enda til gode å se, og det finnes ingen regler for hvordan disse skal behandles på bussene. I mine wifey-dager møtte jeg aldri på noen med barnevogn, verken på butikken eller på kafeene, og jeg har derfor utviklet en teori om at briter enten gjemmes bort noen år eller kommer til verden som fiks ferdige toåringer.

Pushchair eller wheelchair – det store oppgjøret

Britisk etikette

Her er det en del å ta av. Hvilken side av fortauet skal en gå på? Venstre så lenge ut til å være det riktige svaret siden de aller fleste holder denne siden, men med jevne mellomrom dukker det opp høyregåere. Disse er ofte både åpne og høylytte om hvor de mener andre burde befinne seg på fortauet, og mysteriet forblir uløst.

Hvor lenge skal en holde døren for fremmede? Det er ingen tvil om at dører skal holdes oppe for andre, selv om menn i større grad enn kvinner blir stående i døren helt til nestemann (eller oftest –kvinne) har gjennomført sin dørgjennomgang. Selv om en raskt merker når nestemann var akkurat litt for langt bak til at døren burde holdes, er det allerede for sent. Nestemann er tvunget til å ta inn holdetiden ved å jogge litt, og det takknemlige smilet er tydelig anstrengt. Og hva gjør en forresten dersom en slettes ikke hadde tenkt seg gjennom døren som holdes der fremme?

Hvordan hilser menn og kvinner på hverandre? To menn tar hverandre i hånden både første gang de møtes og de fleste ganger siden. Klemming for britiske menn er forbeholdt etter-pub-tiden på døgnet, og selv da er det svært sjelden. Kvinner håndhilser første gang de møtes og klemmer siden. Når menn og kvinner møtes for andre gang oppstår problemene. En skal i alle fall ikke ta hverandre i hånden, noen kysser på hvert kinn, noen klemmer og noen står rett foran hverandre og nikker eller gir et lite vink. Når flere par møtes er det et virvar av hilseformer sammen med grynt og unnskyldninger når en ikke valgte den samme formen.

Praktiske mysterier

Hvordan bruker en vasken på et offentlig toalett? En kan velge mellom isende kaldt eller skåldende varmt vann. Bare det siste kommer med en advarsel: Caution. Extremely hot water. Noen forståsegpåere mener at en skal fylle vasken med vann fra begge kranene og så vaske hendene i dette, men det er for det første umulig da de fleste offentlige toaletter ikke har propp til vasken og for den andre ganske ekkelt å skulle gjøre på et offentlig toalett.

vask

Holdbarhet

Hvorfor har hvit oppskåret toast ubegrenset holdbarhet mens det ferske brødet fra bakeren (ifølge datostemplingen) går ut på dato samme dag som det er bakt? Og hvorfor har poteter aldri mer enn en ukes holdbarhet? Britisk frukt og grønt har tilsynelatende bare noen få dager de er spiselige. På juicekartongen anbefales det at en legger den i fryseren umiddelbart hvor den da får en måneds holdbarhet, mot den ferske som bare har en uke på seg. Når juicen så tines bør den drikkes opp samme dag. Forstå det den som kan.

Ingenting blir gjort

Dette mysteriet er løst; Det BLIR gjort. Bare ikke slik en skulle forvente som nordmann. Regler overholdes og punkter gjennomføres. Der en nordmann ville tenkt på å tørke opp en bitteliten vannpytt, tenker briten sikkerhet, regler og korrekt kronologisk gjennomføring.

wetfloor

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.